Fashion Company  PROJEKAT JEANSOMANIA

PROJEKAT JEANSOMANIA

Akcija JEANSOMANIA je manifestacija zaštićena od strane Fashion Company kao modno zabavni događaj koji se održava dva puta godišnje: u proleće i jesen. Fashion Company je najveći uvoznik denim brendova, pa je osećaj za ovu vrstu odevnih predmeta uvek razlog da slavimo ovaj nepresušni izvor modne inspiracije.

 

Najprestižniji urbani i casual brendovi poput REPLAY-a, DIESEL-a, GUESS-a, HILFIGER denima, Celvin Kleina, Levis’a i drugih predstavljaju svoje najnovije krojeve, pranja i nijanse, ali i tipove denim platna. JEANSOMANIA se održava u atraktivnim prodavnicama u mreži Fashion Company, a prate je zanimljivi zabavni sadržaji poput muzičkih događaja, nastupa DJ-eva i učešća brojnih poznatih lica iz sveta mode i medija. Uz zabavu, potrošači koriste popuste na nove modele džinsa na početku sezone i tako upotpunjuju uživanje u kupovini.

 

Mali istorijat o tome kako su nastale:

 

Farmerke su pantalone koje su se pravile tradicionalno od denim platna. U početku su se koristile kao radno odelo, a kasnije su postale veoma popularne među mladima 1950-tih. Najpoznatiji brendovi su Levis (engl. Levi’s) i Rengler (engl. Wrangler). Danas su farmerice popularne u celom svetu i postoje u mnogim stilovima i bojama. Najraniji poznati predhodnik farmerica je debelo indijsko pamučno platno (engl. dungaree) iz XVI veka. Platno se bojalo u indigo i tako se prodavalo mornarima u Bombaju. Farmerice su prvi put bile proizvedene u Đenovi kada je ovaj grad bio nezavisna republika i pomorska sila. Napravljene su za pripadnike Đenovljanske mornarice gde su se zahtevala odela za sve vremenske prilike. Koren engleske reči -{jeans}- odnosno -{blue jeans}- leži u francuskom izrazu koji se u to vreme koristio: -{blue de Genes}-. Levi Štraus (engl. Levi Strauss), bavarski trgovac u San Francisku, prodavao je farmerice rudarima po Kaliforniji 1850-tih. Džejkob Dejvis (engl. Jacob Davis) je bio krojač koji je zajedno sa Štrausom patentirao farmerice sa bakarnom dugmadi kao pojačanje. Kasnije farmerice nose ostali radnici, među kojima i farmeri i traperi.